Over onze tuin


30 jaar geleden ben ik begonnen op 4m2 , nu hebben we een tuin van ongeveer 4000m2. Onze tuin is niet ontworpen, hij is veroverd! Ik veroverde de stukken weiland die mooi aan mijn tuin pasten en ik paste de tuin weer aan, aan de omgeving. Mijn tuin is onze tuin geworden, mijn man is tuinieren ook steeds leuker gaan vinden.


15 jaar geleden werd ik lid van de tuinclub Oase, een van de tuinclubs van Groei en Bloei afdeling Epe. Ik werd steeds enthousiaster. Het is zo inspirerend om je hobby en kennis met elkaar te delen.


Als tuinclub bezoeken wij samen veel tuinen die beschreven staan op websites, in Groei en Bloei, en op andere informatiebronnen. Ik vind het fantastisch om deze tuinen in het echt te zien en kennis te maken met de eigenaren. Ik doe er ook veel ideeën en kennis op. Mede door die vele enthousiaste tuinmensen ben ik nu ook fulltime tuinvrouw.


Vier jaar geleden moest ik een keuze maken tussen mijn leuke baan als hoofd/peuterleidster of mijn tuin. Beiden ging niet meer. Onze drie jongens waren volwassen en de deur uit, dus kon ik mij veroorloven om voor de tuin te kiezen. Dit fulltime tuinvrouw zijn bevalt prima.


Als mensen aan mij vragen wat voor soort tuin ik heb, vind ik het moeilijk om dat precies uit te leggen. Ik heb een boerenerf veranderd, met behoud van de bestaande  elementen. Ook heb ik onze dieren en hun leefruimtes in de tuin geïntegreerd. Ik hou van natuurlijk tuinieren en gebruik veel weefplanten.


De vijver is een zo natuurlijk mogelijk aangelegde folievijver met veel oeverplanten zoals irissen, grassen, kattenstaarten, bladplanten en van alles wat komt aanwaaien. Over deze laatste soort blijf ik echter wel de baas die bepaalt wat wel of niet mag blijven staan.


In de flinke grassen border zijn  planten te vinden als bamboe, vele soorten miscanthus;sinsis, calamagrostis, de transparante molina en nog veel meer soorten, gecombineerd met vaste planten zoals  physostegia virginiana, lythrum, persicaria,iris,verbena, echinacea, v.hastata,v.bonariensis,knautia marcedonia, herfstasters en  voorjaarsbollen.


Van de vijver kun je naar de groententuin lopen. Deze wordt sinds 2008 door onze schoondochter Sandra ingedeeld en onderhouden. Van mijn tuinbezoeken breng ik nog wel eens nieuwe planten mee die ik eerst een plekje in de groentetuin geef, totdat ze een vaste bestemming krijgen. Hier is ook een kleine kwekerij waar ik mijn gescheurde en gestekte plantjes verkoop aan tuinbezoekers.


Van de groentetuin terug naar de door een beukenhaag beschutte tuinkamer.

Dit stuk tuin heb ik in 2007 helemaal op de schop gehad Weer goed bemest en nieuwe combinaties gemaakt waarbij ik  erg op bladstructuur heb gelet. Het geheel is een stuk rustiger geworden, met dank aan de geziene tuinen en de Groei en Bloei adviezen


Via de zuid border, die bestaat uit veel kruidenplanten in licht geel, roomwit, paars en lila met purper en grijs, steken we over naar de rozentuin. Deze ligt verscholen achter ook weer beukenhagen. Het is voor veel  bezoekers een verrassing, als ze denken  alles gezien te  hebben komt er nog een tuin.


Deze tuin is twaalf jaar oud. De rozen staan in formele buxusperken, 4 perken met ongeveer 70 rozen per perk en een rond perk van 20 kleine tros- roosjes.

De rozentuin loopt middels nog jonge borders harmonisch over in de kippen wei  met in het midden een ronde,gemetselde vijver met Koikarpers.

Open: 1 juni t/m 30 september

Alleen op afspraak.